بیانیه جمعی از سازمانهای مردمنهاد به مناسبت آغاز سال تحصیلی
هر ساله به بهانه آغاز بازگشایی مدارس و مناسبتهای مرتبط با کودکان، انبوهی از مسائل و مشکلات را فریاد زده و بر احقاق حقوق کودکان پافشاری کردهایم. با نگاهی گذرا بر اهم عناوین مطالبات، متوجه خواهیم شد که متاسفانه تا کنون گویا گوش شنوایی برای شنیدن آلام و رنجهای بیشمار کودکان در این کشور نبوده است:
آمار رو به رشد کودکان خارج از چرخه تحصیل، ابهام در تحصیل و زندگی کودکان مهاجر و پناهنده، وضعیت بغرنج کودکان زباله گرد، گسترش روز افزون مدارس خصوصی، فقیرتر شدن سالانه اموزش و پرورش دولتی، بیعدالتی مفرط در حق بقا و رشد و آموزش کودکان سیستان و بلوچستان و ایلام و کردستان و خوزستان و .. همه و همه مرارتهای پرتکرار کودکان این سرزمین است.
ازدواج در سنین کودکی را از رسانه ملی و سایر رسانههای حکومتی ترویج و تبلیغ میکنند و آشکارا در تقابل با پیمان نامه جهانی حقوق کودک قرار میگیرند که از سال ۷۳ تا کنون ملزم به اجرای مفاد آن شدهاند. به راستی آیا با این حجم از مسئلههای حل نشده کودکان از یک طرف و دربند کردن معلمان و اموزگاران شریف پرسشگر و مطالبه گر از طرف دیگر، آیا میتوان امیدی به توسعه عدالت آموزشی داشت؟
چگونه است که از مافیای کنکور، مافیای سرسختتر امتحانات نهایی هم قد علم میکند و علیرغم اعتراض مجلس و دولت و شخص وزیر آموزش و پرورش و والدین و دانش آموزان و.. کسی توانایی لغو مصوبه نامطلوب تاثیر معدل امتحانات نهایی در کنکور را ندارد؟ چگونه است که دم از عدالت آموزشی میزنیم اما ردیف مربوط به حمایت از کودکان کار از قانون برنامه هفتم حذف میشود؟ چگونه است که بودجه سرانه دانش آموزی در این کشور در مقایسه با بودجه بسیاری از دستگاهها و سازمانهای دیگر تقریبا هیچ است و ارادهای برای افزایش بودجه این وزارتخانه وجود ندارد؟ آیا با وجود این همه تبعیضها و بیعدالتیها میتوان امیدی به توسعه داشت؟
در آستانه بازگشایی مدارس ما جمعی از سازمانهای مدنی حامی کودکان، ضمن تبریک روز دانایی و بالندگی به دانَش آموزان و معلمان و خانوادهها، موارد زیر را با تاکید فراوان مطالبه میکنیم :
۱- متاسفانه چندین سال است که با پولی شدن آموزش و پرورش و عدم توجه به زیرساختهای آموزشی در مناطق محروم، از توسعه عدالت آموزشی فاصله گرفته و عملا نظام آموزشی طبقاتی شده است. از این رو پایبندی عملی به شعار انتخاباتی توسعه عدالت آموزشی از سوی متولیان دولتی و همچنین اجرای بند مغفول مانده سیام قانون اساسی مطالبه جدی فعالان حقوق کودک است.
۲-تاکید میکنیم که کودکان مهاجر و پناهنده مطابق با پیمان نامه جهانی حقوق کودک، حق برخورداری از آموزش و تحصیل و سایر خدمات اجتماعی را دارند.
۳-وزارت اموزش و پرورش بیش از دیگر سازمانها باید پایبند به مفاد پیمان نامه جهانی حقوق کودک بوده و پرهیز از سیاستزدگی در تصمیم سازیها و سیاستگذاریهای اموزشی و پرورشی، به کارگیری نیروهای کارآمد و کاردان و متخصص در برنامه ریزیها و تدوین کتب درسی از وظایف اصلی این وزارتخانه است.
۴-حذف مصوبه کنکوری و عقب راندن مافیاهای مختلف در عرصه آموزشی کشور مطالبه جدی فعالان حقوق کودک، دانش آموزان و خانوادههای آنان است.
۵- توجه و احترام به زبان مادری در مدارس و توجه به آموزش با کیفیت و طراحی محتوای اموزشی متناسب با نیازهای کودکان و همچنین طراحی و تدوین محتواهای آموزشی بر اساس نیازهای اقلیمی محل زندگی دانش آموزان از دیگر موارد مورد تاکید سازمانهای مدنی است.
۶-کودکان کار، کودکان بازمانده از تحصیل نیازمند توجه جدی برای ورود به چرخه تحصیل و دنیای کودکی هستند. همکاری وزارت رفاه و وزارت اموزش و پرورش و استفاده موثر از تجربیات ارزشمند سازمانهای مردمنهاد در این زمینه میتواند راهگشا باشد.
با امید به ساختن جهانی شایسته کودکان
اول مهر ماه ۱۴۰۳
۱- موسسه یاریگران کودکان کار پویا
۲- موسسه توانمندسازی ندای ماندگار
۳- گروه فرهنگی اجتماعی کیانا
۴- موسسه توانمندسازی مهر و ماه
۵- گروه تلاشگران یاری همدل
۶- انجمن پرنده درخت کوچک
۷- انجمن حمایت از حقوق کودکان
۸- موسسه مهرآفرین پناه عصر
۹- انجمن درخت کوچک زندگی
۱۰- انجمن دوستداران کودک پویش
۱۱- انجمن آموزشی، پژوهشی پویا
۱۲- موسسه تاک سرزمین من
۱۳- موسسه شکوفایی استعدادهای کودکان مهر